Zboruri online

Floarea Scotiei

Aberdeen are o asezare pitoreasca, pe coasta Marii Nordului, intre raurile Dee si Don. Renumele i se trage de la piatra de culoare gri din care sunt construite cladirile vechi si de la minunatele parcuri si gradini pline de flori.

Aberdeen

Portul orasului Aberdeen este cel mai important din Scotia si un centru comercial cu multe locuri interesante si cateva parcuri ingrijite. Se pot descoperi cu placere si cei 3 km de plaja cu piscina, cursuri de golf, spectacole de balet si teatru, concerte, precum si festivaluri de arta in timpul verii.

In Aberdeen se afla unele dintre cele mai vechi universitati din Europa (King`s College a fost fondat in 14895), iar localnicii afirma ca orasul lor are tot atatea universitati cat intreaga Anglie. Dupa descoperirea petrolului in Marea Nordului, orasul s-a dezvoltat foarte mult, formandu-se cateva suburbii. Districtul Bridge of Don a devenit in 30 de ani una dintre cele mai mari suburbii din Europa, fiind singura zona a orasului care a mai pastrat pe alocuri aparenta unui sat. Nu se cunoaste cu exactitate data cand a fost intemeiat orasul, dar se stie ca Sf Machar a intemeiat aici o capela celtica in secolul VI si ca aici si-a avut resedinta Alexandru I in secolul XI. Faimosul pod peste raul Don a fost inceput in 1285, insa a fost terminat de abia in 1320. Dupa ce locuitorii orasului l-au sprijinit pe Robert the Bruce in Razboiul de Independenta la inceputul secolului XIV, au fost recompensati cu domenii de vanatoare si un blazon cu motto-ul “Bon Accord”. Arhitectii Archibald Simpson si John Smith au creat caracterul inconfundabil al orasului, construind cladiri administrative si case din granitul local.

Parcul Hazlehead – Hazlehead Park

Parcul Hazlehead este un parc intins si impadurit, aflat la marginea orasului, popular pentru plimbarile prin padure, pentru entuziastii sporturilor, naturalistilor si pentru iubitorii de picnic. Exista terenuri de fotbal, doua terenuri de golf, o scoala de golf si una de calarie.

Succesul orasului Aberdeen la competitiile Britain in Bloom este adesea atribuita lui Johnston Gardens, un parc mic de 1 ha. La capatul vestic al orasului continand o mare varietate de plante si flori renumite pentru frumusetea lor. Gradina a fost numita cea mai buna gradina din Britania, in 2002.

Locuri de vazut

Casa Provost Ross este a doua cea mai veche casa de locuit din oras. A fost construita in 1593 si a devenit resedinta lui Provost John Ross de Arange in 1702. Casa a pastrat cateva trasaturi medievale originale precum o bucatarie, un semineu si tavanele cu grinzi.

Muzeul Maritim din Aberdeen

Este localizat in Shiprow si spune povestea legaturilor Aberdeen-ului cu marea incepand de la corabiile cu panze si clippere (vase cu panza ce transportau pasageri) pana la ultimele tehnologii in exploatarea petrolului si gazului. Muzeul include un model de platforma petroliera Murchison de 8,5 m. inaltime si un ansamblu al sec. XIX luat de la Rattray Headlighthouse.

Gradinile Terasei Union

Au fost deschise in 1879 si sunt situate in centrul orasului. In ultimii ani au intrat intr-un con de umbra si exista cateva planuri pentru a le imbunatati cum ar fi construirea unui centru de arta in aceste gradini. Mai recent un om de afaceri prolific din Aberdeen, Sir Ian Wood a fost de acord sa finanteze crearea unei piete civice mari ridicand gradinile si acoperind drumul si sinele din apropiere.

Parcul Duthie

A fost deschis in 1899 pe malul nordic al raului Dee. Numele i-a fost dat in dar de Miss Elizabeth Crombie Duthie of Ruthrieston in 1881. Are gradini intinse, un deal cu trandafiri, un lac cu barci, un pavilion pentru orchestra, o zona de joaca precum si a doua din cele mai mari gradini imprejmuite din Europa, David Welch Winter Gardens.

In Aberdeen se poate ajunge prin Germanwings – o companie aeriana de tip low cost, care vinde bilete de avion cu plecare din mai toate orasele Europei catre aceasta destinatie.

Next post »
X